KIWANIS OUDENAARDE AB – BEZOEK KMSKA ANTWERPEN 6 NOVEMBER 2022

Na 10 jaar verbouwings-en restauratiewerken heropende eind september  het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen. Hoog tijd voor de cultuurliefhebbers van onze club om een bezoek te brengen

Na een voorspoedige busreis naar Antwerpen (met koffie en koffiekoeken van Thérèse)  stonden twee welbespraakte  en vlotte gidsen ons op te wachten voor de rondleiding. Bij de verbouwingswerken van het museum is niet gekozen voor een uitbreiding wel voor een inbreiding waardoor het museum ruim 40 % meer expositieruimte kreeg. Voldoende om 650 van de 9.000 werken tentoon te stellen. Architecturaal viel vooral het samengaan tussen het nieuwe, strakke modern deel en het oude klassieke deel van het museum op.

De curatoren hebben ervoor gekozen de werken niet in chronologische volgorde te presenteren; de verschillende zalen hebben elk hun eigen thema zoals “Licht”, “Macht en Onmacht”, “Madonna”, “Religie” etc en binnen elk thema worden meerdere werken  uit verschillende tijdspannes met elkaar geconfronteerd. Uiteraard ontdekten we ook de meesterwerken van Rubens, Ensor, Rik Wouters enz. Prachtig !

De weergoden waren ons die dag bijzonder goedgezind : de aangekondigde wind- en regenbuien bleven achterwege zodat we het het grootste deel van de wandeling droog hielden. De wandeling bracht ons van het Antwerpse Zuid naar restaurant Fiera in de Handelsbeurs. We doorkruisten o. m. het Sint Andrieskwartier, ook wel gekend als de “Parochie van Miserie”. De “Peerdegang “ was voor de deelnemers een ontdekking.

Bij Fiera konden we in een prachtig kader genieten van een heerlijke lunch. De grootste verrassing moest dan nog komen : een deur van het restaurant geeft toegang tot de (prachtig gerestaureerde) Handelbeurs, een mooi kader voor de klassieke groepsfoto !

Vandaar was het nog een korte trip naar de Scheldekaaien waar de bus ons kwam oppikken. Ook de terugreis verliep vlot, o.m. dankzij de champagne die werd aangeboden door Luc. Aangekomen in Oudenaarde werden we door Tom en Ingrid nog uitgenodigd voor een drink, het zicht vanuit hun appartement op de Schelde en Pamelekerk kreeg je er gratis bij !

En nog was het niet genoeg voor onze (bijzonder gelukkige) voorzitter die met de harde kern wou afsluiten in de Carillon….

Kortom, een geslaagde uitstap met veel cultuur, eten, drinken en vriendschap. Meer moet dat niet zijn !